Virágnyelv

Alábbi összeállításunk a virágillemtan rejtelmeibe próbál betekintést nyújtani:

  • Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.
  • Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk, ezt illik levenni, mielőtt átadnánk a virágot.
  • 10 szál alatt páratlan számú szálból köttessünk csokrot, 10 szál felett ez már mindegy.
  • Ha férfinak köttetünk csokrot, sötétebb színekből kérjük azt, vagy kérjünk különleges bonbon vagy zöldségcsokrot.
  • A babona szerint ne ajándékozzunk kaktuszt a barátainknak, mert az elvágja a barátságot.

Virágfajták és színeik jelentése:

Ambrózia: a viszonzott szerelem jelképe.

Amarillisz: ezt adni egy nőnek, azt jelenti, büszkék vagyunk rá, a vele való ismeretség érték a számunkra. Amarilliszt tenni a menyasszonyi csokorba pedig azt mutatja, hogy a menyasszony büszke természetű, persze a legjobb értelemben.

Borostyán: a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.

Búzavirág: remény. Igazi “magyar virág” a mezei csokrok tipikus növénye a pipaccsal egyetemben. Magyaros jellegű esküvői ruhához pedig kifejezetten illendő egy búzavirág csokor. Üzenete: A menyasszony gondolatai tiszták, szándéka nyílt és őszinte, nem függ és nem hoz létre függést, “küldetésében van”.

Dália: elegancia; magasztosság. Csokorban dáliát kapni a változékony érzelmeket jelöli. Esküvői csokorba nem szerencsés választás, mert azt mutatja, hogy a csokrot hordó menyasszony vélekedése megváltozhat.

Frézia: mindig megbízhatsz bennem.

Gyöngyvirág: gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülés, tisztességes szűzi szándékot jelent. Kifejezetten ajánlott menyasszonyi hajdísznek, menyasszonyi csokorba kötve, vagy virágdísznek a tanuk ruhájára. Utal a menyasszony tiszta szépségére. Gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni megbecsülés, tisztességes szűzi szándékot jelent.

Ibolya: szerénység. A hűség mintaképe a párom. A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelenti. A kék ibolya pedig a hála virága. Mindezek mellet még a kék ibolya jelentései között szerepel az óvatosság és a hűség is.

Írisz: a remény virága. Menyasszonyi csokorba kötve a menyasszony reményeit jelenti jövendőbeli választottjával szemben, hiszen arra vágyakozik, hogy majd benne valódi férfiúi párját találja meg.</p>

Jázmin: a kedvesség virága. A jázmin virágát nőnek ajándékozni egyértelmű elismerés.

Kála: a szépség virága. Akár ajándékba, akár menyasszonyi csokorba kötve ajándékozzuk, jelentése minden esetben az, hogy a csokor gazdájának szépségéhez kétség nem fér.

Kardvirág: az erő, a gyönyörűség virága. Esküvői csokorban fiú születését segíti a házasságban, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban. Semmiképpen ne feledjük ki tehát ezeket a virágokat az esküvői csokorból, vagy a gyermekáldásra váró asszonynak vitt csokorból.

Liliom: a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, de a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is. A fehér liliom: szüzesség, tisztaság, méltóság.

Margaréta: az ártatlanság, finomság, tisztaság, őszinteség virága.

Nefelejcs: az igaz szerelem virága. Figyelmeztet arra, hogy ne felejts!

Orchidea: Orchideát ajándékozzunk annak a nőnek, vagy férfinak, akinek műveltségét és tudását nagyra becsüljük, akinek kifinomult ízléséről már meggyőződtünk.

Orgona: Ha valaki fehér orgonát ajándékoz, mintha csak azt mondaná: szeressük egymást! A lila változathoz pedig a következő üzenet köthető: a szívem immár a tiéd.

Pipacs: Nem feltétlen a szerelem jele, de szerelmünknek is adhatjuk, ha boldogságunkat, felszabadultságunkat akarjuk kifejezésre juttatni.

Rózsa: a szerelem virága. Egy szál rózsát ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg rózsát csokorban adni az áhított szerelemé, száz szál rózsát ajándékozni pedig a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelkép.

  • fehér: jelképezi a szerelmet, a megbecsülést, és a tisztaságot. A megszokott, vagy kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet. Most szült édesanyának általában fehér rózsából kötött csokrot készítenek.
  • rózsaszín: tökéletes boldogság.
  • sárga: a sárga rózsa a lanyha érzelmeket is jelentheti egy szerelem estén, de barátoknak bátran ajándékozhatjuk.
  • vörös: a birtokló szerelem, a szenvedély virága.
  • tövis nélkül: szerelem első látásra.

Szegfű: a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.

Tulipán (általában): a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket, a szerelmet mutatja.